Eclerul se afla printre cele mai populare deserturi și am fost curioși cum se îmbină cu afinele noastre BIO, așa că ne-am apucat imediat de treabă, iar rezultatul ne-a impresionat de la prima îmbucătură!
Ingrediente
60 gr unt
125 g apă
125 g lapte
4 g sare
125 g făină
4 ouă, de mărime medie
Pentru cremă:
500 ml lapte
4 gălbenușuri
100 gr zahăr
1 linguriță esență de vanilie
50 gr amidon
puțină sare
Opțional: gem de afine pentru a colora crema
Mod de preparare
Se preîncălzește cuptorul la 210 gr.
Se cerne făina și se taie untul în bucăți mici.
Apa și laptele se toarnă într-o crăticioară și se pun la fiert, împreună cu sarea și bucățile de unt.
Când untul s-a topit, se ia de pe foc și se toarnă toată făina deodată. Se amestecă bine cu un tel.
Se pune înapoi pe foc și se amestecă cu o spatulă, până când nu se mai lipește de pereții vasului și formează o crustă subire.
Se lasă să se răcească, dar să fie călduț.
Se pune în vasul mixerului și se adaugă ouăle, unul câte unul, doar după ce sunt încorporate bine. Dacă compoziția e prea tare, se mai adaugă un ou. Este gata când avem un aluat cremos, lucios, care nu curge și își menține forma.
Se pune compoziția într-un posh și se pune compoziție în tava tapetată cu foaie de copt.
Se lasă loc între ele, pentru că vor crește mult.
Se coc la 210 gr pentru 15-20 minute. Nu se deschide cuptorul în acest timp.
Se reduce temperatura la 170 gr și se mai țin încă 15-20 minute.
Se lasă să se răcească.
Pentru crema de vanilie se pun 450 de ml lapte la fiert.
Într-un bol se amestecă gălbenușurile, cu zahărul, sarea și 50 ml de lapte.
Când începe să fiarbă laptele, se adaugă gălbenușurile. Se reduce și focul și se amestecă cu un tel.
E gata când s-a îngroșat. Se lasă să se răcească, acoperită cu o folie alimentară.
Opțional, se poate amesteca o cantitate de cremă cu gem de afine, pentru a obține culoarea mov.
Se ia fiecare ecler și se taie cu un cuțit de pâine. Se pune compoziție cu ajutorul unui posh.