Tortul cu afine BIO MerryBerry e tot ce îți poți dori atunci când vrei un desert care e la fel de delicious pe cât arată.
Ingrediente
4 oua
200 g zahar
100 ml ulei
100 g unt
140 g iaurt
350 g faina
1 praf de copt
Esenta de vanilie
Un praf de sare
700 g afine
100 g zahar
2 linguri amidon
Coaja de lamaie
200 g unt
200 g zahar pudra
Esenta de vanilie
Mod de preparare
Blat:
Mixeaza untul cu zaharul si esenta de vanilie pana devine cremos si nu se mai simt cristale de zahar. Adauga ouale, unul cate unul, mixand bine dupa fiecare. Adauga apoi uleiul si iaurtul si mixeaza pana la omogenizare. La sfarsit, incorporeaza faina amestecata cu praful de copt si un praf de sare.
Imparte compozitia in 2 tavi de 18 cm diametru tapetate cu hartie de copt. Da la cuptor la foc mediu (180 grade) pentru cca 35-40 minute, pana blaturile trec proba cu scobitoarea. Scoate pe un gratar si lasa la racit.
Sos de afine:
Pune afinele intr-o cratita si amesteca-le cu zahar, coaja de lamaie si amidon. Pune la fiert la foc mediu pana sosul clocoteste si sosul incepe sa se ingroase. Se lasa sa se raceasca la temperatura camerei.
Sosul se poate face cu cateva zile inainte si se pastreaza acoperit la frigider. Inainte de folosire se aduce la temperatura camerei
Crema cu afine:
Mixeaza untul cu zaharul pudra si esenta de vanilie pana devine cremos si nu se mai simt cristale de zahar. Adauga cca jumatate de cana din sosul de afine si amesteca cu o spatula pana se omogenizeaza.
Asamblare:
Taie blaturile racite in 2 parti, obtinand astfel 4 blaturi. Da deoparte cca 1/3 din crema, pe care o vei folosi la finisat tortul, ce ramane repartizeaza intre cele 4 blaturi. Peste fiecare strat de crema pune si un strat din sosul de afine, dar nu pana la margine.
Finiseaza tortul cu crema ramasa si da la frigider pana in momentul servirii.
Ar fi de preferat sa scoateti tortul din frigider cu cca jumatate de ora inainte, pentru a se inmuia putin crema de unt