Împletiți, unși cu miere, cu multă nucă și gem de afine BIO MerryBerry. Așa ne-ar plăcea să știm că te vei bucura anul acesta de mucenici.
Ingrediente
600 gr de făină
7 g de drojdie uscată
150 g de zahăr
250 ml de lapte călduț
80 g de unt, la temperatura camerei
un praf de sare
coajă de portocală rasă
un borcan de gem de afine
un gălbenuș de ou
miere de albine
o mâna de nuci
Mod de preparare
Se pregătesc ingredientele și se preincalzeste cuptorul la 180 de grade. Se frământă un aluat omogen și elastic din făină, drojdie, zahăr, lapte călduț, unt și un praf de sare. Se poate frământă la robot sau manual. Se formează o bilă și se lasă la crescut, într-un loc ferit de curent, până când își dublează volumul. După ce aluatul a crescut, se împarte în opt bucăți egale. Se întinde fiecare bucată, într-o formă lunguiață și în mijlocul fiecăreia se pune o lingură de gem și se întinde pe mijloc, de sus până jos. Fiecare bucată se rulează, se răsucește și se unesc capetele, apoi se pun în tavă sub formă de opt, cu îmbinarea dedesupt. Se pun în tavă și se lasă zece minute la crescut. Se ung cu gălbenuș și se dă tava la cuptorul preîncălzit, pentru 20 de minute la 180 de grade. Între timp, se prăjește nuca și se toacă mărunt cu un cuțit. Se scot din cuptor mucenii, se ung cu miere și se presară nuca mărunțită.