Savarine cu gem de afine

Rețete cu gem de afine

Savarine cu gem de afine
  • Icon portii Porții 8
  • Grad dificultate Complexitate 2
  • Durata gatire Pregătire 1 h 30 min

Descriere

Dacă ar fi să alegi un desert care să îți aducă aminte de copilărie și pe care să îl poți mânca oricând și oriunde, ar putea fi savarina? Însiropată și cu gust de amintiri, ea se potrivește de minune cu gemul nostru 100% natural din afine BIO, așa că trebuie neapărat să o încerci.

Ingrediente

  • Blat:
  • 5 ouă
  • 4 lg zahăr
  • un praf sare
  • 4 lg făină de grâu
  • 3 lg pesmet biscuit
  • Sirop:
  • 300 ml apă
  • 200 gr zahăr
  • 100 ml suc portocale
  • Frișcă:
  • 600 gr smântână 32%
  • 100 gr zahăr
  • Garnisit:
  • 100 gr gem afine
  • În plus:
  • 20 ml ulei de floarea soarelui
  • 2 lg zahăr

Mod de preparare

  • Se pregătește întâi compoziția de savarine.
  • Se separă ouăle. Gălbenușurile se presară cu un praf de sare. Sarea va intensifica culoarea galbenă. Albușurile se mixează spumă până devin dense și albe. Se adaugă zahărul mixând bine până se obține o bezea lucioasă, apoi se încorporează gălbenușurile.
  • Se adaugă făina, alternând cu pesmetul de biscuit și se amestecă ușor cu ajutorul unei spatule.
  • Compoziția rezultată trebuie să fie pufoasă și omogenă.
  • Formele de savarină se ung cu puțin ulei, apoi se presară cu puțin zahăr. Astfel, savarinele vor ieși ușor din forme după coacere.
  • Se coc la 170 grade C, timp de 30 -35 minute, până devin rumene.
  • Se scot și se lasă la temperat în forme. După răcire, se scot ușor cu ajutorul unei spatule subțiri. Se lasă la temperatura camerei, într-o tavă, neacoperită, ca să se usuce până a doua zi.
  • Siropul de portocale se pregătește în timp ce se coc savarinele.
  • Într-un vas, se pune zahărul, apoi se adaugă apă. Se pune la fiert și se lasă până se obține un sirop, apoi se adaugă sucul de portocale și se mai lasă 5 minute la fiert. După fierbere, se lasă la temperat, apoi se pune la frigider până a doua zi.
  • Savarinele se scufundă în siropul de portocale ca să absoarbă cât e necesar. Se scot pe hârtii mici de patiserie. Fiecare savarină se taie ușor în partea de sus, dar nu de tot, astfel ca să rezulte un căpăcel.
  • Smântana rece se mixează cu ajutorul unui mixer până devine pufoasă. Se adaugă zahăr după gust (rețineți că și siropul și gemul sunt dulci).
  • Savarinele se umplu cu frișcă multă și se garnisesc cu gem de afine.
  • Se servesc reci.